Oplev Aalborgs industrielle fortid på en spændende byvandring

dato

Tag med på en fascinerende rejse gennem Aalborgs historie, når Aalborg Historiske Museum inviterer til en byvandring mandag den 16. september 2024 kl. 19:00. Turen fokuserer på byens transformation fra købstad til moderne industriby med markante klasseskel.

Sidst i 1800-tallet voksede Aalborg ud over sine gamle købstadsgrænser og blev til en moderne industriby med rygende fabriksskorstene og tusindvis af nye arbejdere, der indvandrede fra landet. Denne udvikling førte til stærke klasseskel, som stadig kan ses i byens struktur.

På denne byvandring i Vestbyen vil der være fokus på arbejderbyen og de mange fabrikker, der prægede området. Vi begynder dog i midtbyen, hvor den ældste industri lå, og bevæger os derefter videre ad Vesteraa, som engang var Aalborgs hovedgade for trafik sydfra, der skulle over fjorden mod nord. Her lå blandt andet to spritfabrikker og et maskinsnedkeri.

Aalborgs industrielle udvikling
I 1880'erne begyndte Aalborg at vokse mod vest, og der blev anlagt både fabrikker, arbejderboliger og villaer. Turen går derfor også forbi nogle af Vestbyens store fabrikker som Aalborg Margarinefabrik i Fredericiagade, C.W. Obels tobaksfabrik på Badehusvej samt spritfabrikken på hjørnet af Strandvejen og C. A. Olesens Gade.

Arbejderkvarterets kontraster
Vi kommer også gennem arbejderkvarterets gader, hvor der er spor efter forretninger og virksomheder, og ser, hvor tæt man boede - i stærk modsætning til fabrikanternes store villaer på den "rigtige" side af Annebergvej. Turen slutter på Badehusvej.

Denne byvandring giver en unik mulighed for at forstå Aalborgs udvikling og de sociale dynamikker, der fulgte med industrialiseringen. Turens længde er cirka 2 km.

Praktisk information
Dato: Mandag 16. september 2024
Tid: Kl. 19:00
Sted: Aalborg Historiske Museum, Algade 48, 9000 Aalborg
Entré: 105 kr inklusiv 10 kr i administrationsgebyr
Arrangør: Alle

Vi tager forbehold for, at oplysningerne om begivenheden kan have ændret sig siden, vi skrev artiklen. Tjek seneste opdateringer her
Kilde: Kultunaut