Giftstof kan være skyld i flere hundrede døde fugle i Aalborg

Profilbillede
dato

<br>Nordjyllands Politi efterforsker i øjeblikket en sag, hvor adskillige fugle i det centrale Aalborg er blevet forgiftet med giftstoffet ved navn chloralose – et giftstof, som bruges til bekæmpelse af gnavere.

Det oplyser lederen af Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi, politikommissær Henrik Jensen. 

Siden januar måned har blandt andet Dyrenes Beskyttelse, Aalborg Kommune og Falck indsamlet flere hundrede fugle, som enten var døde eller syge og som efterfølgende måtte aflives. De indsamlede fugle har været mistænkt for at være ramt af fugleinfluenza, hvilket blev afvist efter undersøgelse via Fødevarestyrelsen. Miljøstyrelsen, som undersøger såkaldt faldvildt, har efterfølgende haft flere af fuglene til undersøgelse for giftstoffer. 

Undersøgelsen på Københavns Universitet viste derimod, at de indtil nu undersøgte fugle var blevet forgiftet af med giftstoffet chloralose. 

”Dyrlægerne, der har stået for undersøgelsen af dyrene, har særligt observeret, at fuglenes maver var meget fyldte med foder, hvilket også er et tegn på forgiftning, da syge fugle normalt ikke vil indtage foder i sådanne mængder for så at dø umiddelbart efter. Giftstoffet, som blev fundet i maven på fuglene, var blandet med knust foder, brød og gryn,” forklarer politikommissær Henrik Jensen, der tilføjer, at dette fik Dyrevelfærdssektionen til, efter anmeldelse fra Dyrenes Beskyttelse om faunakriminalitet i Aalborg midtby, at indlede en konkret efterforskning af sagens nærmere omstændigheder.  

”Jeg kan godt være bekymret for,” fortsætter politikommissæren, ”at der kan være efterladt giftstoffer, som kan betyde yderligere forgiftninger af dyrene – og jeg finder det forkasteligt, hvis man ved en bevidst handling har efterladt giftstof i det offentlige rum på den her måde.”

 

Han opfordrer til, at man som borger og beboer i Aalborg tager en snak med sine børn og holder øje med mindre børn, når de leger i parker og andre steder, hvor der sker fodring af fugle.

Skulle man komme i kontakt med stoffet, tilføjer Henrik Jensen, kan man kontakte Giftlinjen på 8212 1212. 

Fra Aalborg Kommune, Klima og Miljø udtaler biolog Kirsten Dyhr, som arbejder med rottebekæmpelse:

”Chloralose til bekæmpelse af f.eks. mus kan købes i diverse byggemarkeder. Det er altså et forholdsvist tilgængeligt stof. Skulle uheldet være ude og et menneske kommer i berøring med stoffet, sker der ikke noget ved det. Man skal også indtage en meget stor dosis af stoffet, før det er skadeligt for mennesker”, fortæller biologen. 

Politikommissæren understreger, at Nordjyllands Politi ser med stor alvor på sagen. Spredning af giftstoffer rettet mod enkelte fuglearter betyder, at mange arter rammes og dør af forgiftning – ikke kun ved at spise det udlagte foder, men også arter, som er ådselædere forgiftes og dør.
 

Mere end 200 fugle indsamlet 

Dyrenes Beskyttelse har lavet en opgørelse over, hvad de har indsamlet i perioden januar – april 2023 under postnummer 9000 Aalborg. De har i tidsrummet indsamlet mere end 200 fugle.

Knap 25 procent af de indsamlede fugle var måger og kragefugle, og det er politiets formodning, at der er disse arter, som har været mål for giften. Derudover har de resterende 75 procent været svaner, rovfugle, små fugle og andre vandfugle. 

Der er altså tale om et anseeligt antal fugle, der har måttet lade livet i vinter og det tidlige forår.

”Hvis man som borger finder mistænkeligt foder eller andet relevant for sagen – eller har man oplysninger om, hvem som kan stå bag spredning af giftstoffer i Aalborg – skal man ringe til os på telefon 114,” poinnterer Henrik Jensen.

Aalborg Kommune har haft gennemgået parker og andre relevante steder uden at konstatere udlægning af foder med giftstoffet. Ligeledes har Dyrenes Beskyttelse oplyst, at de heller ikke har fundet giftstoffet de steder, de har indsamlet fugle.

”Men vores efterforskning af sagen fortsætter,” understreger politikommissæren, der oplyser, at politiet blandt andet indsamler yderligere oplysninger og forestår forskellige undersøgelser, ligesom der i samråd med relevante myndigheder foretages analyser.   
 
Politiet har ingen yderligere oplysninger i sagen for nuværende.
 
 

Sådan gør du, hvis du finder en død fugl på et offentligt areal (i en park eller lignende)

Finder du en død fugl i bynære parker eller på bynære, offentlige arealer, kan du gøre to ting: 
- Lad fuglen ligge og giv Aalborg Kommune et tip – enten via appen ’Tip Aalborg’ eller via hjemmesiden www.aalborg.dk/tip. 
- Hvis du ser en af kommunens medarbejdere i parken, så henvend dig gerne direkte til dem, så sørger de for at bortskaffe den døde fugl. 
 

Sådan gør du, hvis du finder en død fugl på private arealer:

Tag gummihandsker på, saml fuglen op og læg den i en pose. Luk posen helt til og smid fuglen til restaffald. 
 

 

Denne artikel er skrevet af Martin Johannes Madsen og data er automatisk hentet fra eksterne kilder, herunder Nordjyllands Politi.
Kilde: Nordjyllands Politi