Undersøgelse: De fleste fyringer handler om alt muligt andet end medarbejdernes arbejdsindsats

Størstedelen af alle fyringer i danske virksomheder handler om praktik, nedskæringer og strategiske beslutninger - ikke medarbejdernes arbejdsindsats. Det viser en ny undersøgelse fra Makio og YouGov. Foto: Freepik.
dato

En ny undersøgelse dykker ned i årsagerne til, at danske virksomheder tyer til afskedigelser af deres medarbejdere. Det handler som oftest ikke om medarbejdernes performance – særligt i Nordjylland.

Når danske virksomheder afskediger medarbejdere, har fyringerne i 61 procent af tilfældene intet med de fyrede medarbejdere at gøre. Sådan at forstå at de i stedet handler om nedskæringer, lukning af afdelinger og andre strategiske valg fra virksomhedens side. Kun i 36 procent af tilfældene peger pilen på medarbejdernes arbejdsindsats.

Specifikt for virksomhederne i Region Nordjylland fremgår det, at kun 27 procent af afskedigelserne bunder i medarbejdernes performance. Her er utilfredsheden med medarbejderne altså endnu mindre end på landsplan.

Tallene fremgår af en undersøgelse udført af YouGov på vegne af Makio, som
hjælper afskedigede medarbejdere videre til nye job og rådgiver virksomheder omkring opsigelsesprocesser. Ifølge adm. direktør Jesper Magnusson har Makio taget initiativ til undersøgelsen for at nedbryde tabuet omkring fyringer ved at synliggøre, at de sker regelmæssigt, og at de i det fleste tilfælde ikke skal opfattes som et personligt nederlag.

”Rigtig mange bliver ramt på selvværdet, når de oplever en fyring, og nogle skammer sig så meget, at de end ikke fortæller deres nærmeste om situationen. For andre ender fyringen med en depression eller andre former for sammenbrud. Vores mission er at aftabuisere fyringer, fordi de sker hver eneste dag og som regel ikke handler om medarbejderens arbejdsindsats og dedikation,” siger han og henviser til en tidligere undersøgelse fra DJØF, som viser, at omkring hver anden dansker kommer til at opleve en fyring i løbet af sit arbejdsliv.

”Fakta er, at de fleste fyringer handler om praktik, nedskæringer og lukning af afdelinger. Det har været vores fornemmelse i årevis, og nu har vi ovenikøbet en undersøgelse, der viser det samme. Men det er et budskab, der er meget svært at få igennem til mennesker, der lige har mistet deres job. Tabuet omkring fyringer er enormt, og det harmonerer virkelig dårligt med, hvor åbent vi ellers taler om alt muligt andet i 2024,” siger Jesper Magnusson.

Undersøgelsen viser også, at hver fjerde danske virksomhed fyrer medarbejdere 1-2 gange om året, og at knap hver femte danske virksomhed foretager fyringer 3-5 gange om året. Endeligt foretager to procent af de adspurgte virksomheder fyringer flere end 10 gange årligt.


For Region Nordjylland viser tallene, at 13 procent af virksomhederne fyrer medarbejdere 1-2 gange om året, og at 25 procent foretager fyringer 3-5 gange om året. Derudover fremgår det, at 6 procent af de nordjyske virksomheder afskediger medarbejdere mellem 6 og 10 gange om året. 

 

Resultatet for virksomheder i Danmark

Resultat for virksomheder i Region Nordjylland

Manglende performance fra medarbejderen

35 procent

27 procent

Nedskæringer i virksomheden

32 procent

27 procent

Lukning af afdelinger

13 procent

20 procent

Teknologisk fremskridt/digitalisering

5 procent

13 procent

Mistanke om kriminelle forhold af medarbejderen

1 procent

0 procent

Andet

11 procent

13 procent

Ved ikke

3 procent

0 procent

Kilde: Redaktionen
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.