‘Når mænd får tæv’

Foto: Mandecentret. Den landsdækkende organisation har siden 2006 tilbudt gratis personlig rådgivning
Profilbillede
dato

Det sker også for mænd. Partnervold.

I mandags sendte TV2Nord udsendelsen ’Når mænd får tæv’ om de mænd der bor på Mandecentret Aalborg, fordi de har været udsat for vold i hjemmet. Sammen med dem bor også kriseramte mænd med blandt andet samværskonflikter efter en skilsmisse.

I udsendelsen fortæller ’David’ og ’Preben’ om deres oplevelser med at leve i et voldeligt forhold.

”Det begyndte stille og roligt. Hun bestemte det meste. For hvis hun fik ret, fik jeg fred. Men så blev det mere og mere. Hun ydmygede mig. Jeg kunne ikke klæde mig ordentligt, jeg kunne ikke sætte mit hår ordentligt, jeg kunne ikke børste mine tænder ordentligt. Jeg drak forkert, jeg spiste forkert, jeg snakkede forkert”, sådan starter Preben sin historie, om sit liv i et voldeligt parforhold. 

En aften i december havde de en voldsom uoverensstemmelse. Hun tog en kniv og skar ham i armen.

Hvorfor går han ikke bare?

Mænd er bagud på point allerede inden de overhovedet åbner op og fortæller om hvad de bliver udsat for. Det glæder både når de bliver udsat for partnervold, og når der er konflikter omkring samvær med børnene.

Mænd skal ’mande sig op’, ’ tage sig sammen’, ’ slå igen’ og ikke være en tøffelhelt – det er ofte de kommentarer mænd får når de fortæller deres historie. Og det gavner ikke mandens mod til at komme væk fra det dysfunktionelle forhold eller fortsætte den svære og hårde kamp om samvær med børnene, når han mødes af fordomme og en stereotype forestilling om hvad en ’rigtig mand’ er.

Desværre gør den nuværende lovgivning ikke vilkårene lettere for voldsudsatte mænd og deres børn. For det er kun kvinder, der er forbeholdt retten til at komme på krisecenter. Mænd må søge ly under Servicelovens §110. Et herberg.

Hvor en kvinde bliver set som et offer for vold bliver manden set på som en hjemløs. I Mandecentret mener vi, at alle mennesker, uanset køn, skal have samme ret til hjælp, og at krise – og voldsudsatte mænd fortjener at blive hørt.

Om Mandecentret:

Mandecentret er et landsdækkende tilbud der siden 2006 har tilbudt en midlertidig bolig og gratis ambulant rådgivning under Servicelovens §110. Mandecentrets målgruppe er ’den almindelige mand’, som står i en svær situation efter en skilsmisse, et samlivsophør og/eller partnervold.

En situation som gør, at manden har brug for støtte, vejledning og måske midlertidigt tag over hovedet, for at komme styrket gennem de udfordringer, der ofte følger med en større livsændring. Mandecentrets botilbud indeholder bl.a., at manden kan bo på en af Mandecentrets syv afdelinger, fordelt på hele landet, sammen med sine børn.

Fakta:

• I 2021 var 74 % af Mandecentrets beboere udsat for vold i hjemmet.

• I 2021 havde Mandecentret på landsplan 211 indskrevne mænd

• Mere end 800 mænd fik ambulant rådgivning i en af Mandecentrets syv afdelinger

Du kan ringe til Mandecentret Randers på 70 25 90 17 eller Mandecentret Aalborg på 70 25 90 19

Kilde: Mandecentret Randers // Mandecentret Aalborg