Forskning kobler for første gang leg og trivsel – men skolebørn leger mindre

Ifølge en ny dansk undersøgelse trives børn bedre, jo mere de leger, men ved skolestart sker der et markant fald i andelen af børn, der leger dagligt i deres fritid. (Foto: Børnenes Kartel)
dato

Ifølge en ny dansk undersøgelse trives børn bedre, jo mere de leger, men ved skolestart sker der et markant fald i andelen af børn, der leger dagligt i deres fritid. Få en legeeksperts råd til at aktivere børnene til mere leg. 

Nutidens børn leger mindre fantasifuldt og mindre vildt end deres forældre, da de var børn. Der er også mindre tid til leg i dag. Det viser en omfattende ny dansk undersøgelse fra Levende Legekultur

Indsatsen, der for første gang kobler børns trivsel med, hvor meget de leger. Jo mere børn leger, des bedre trives de, men ved skolestart sker der et markant fald i andelen af børn, der leger dagligt i deres fritid, fra 84 procent i årene før skolestart til 59 procent. Af de 10 til 12-årige leger 37 procent dagligt, mens det kun gælder 21 procent af de 13-15-årige.

Tendensen vækker genklang hos Heidi Ritter, medejer af legetøjsbutikken Børnenes Kartel i Aalborg. 

– Vi ser tydeligt et fald i salget af legetøj til børn fra skolealderen og opefter. Det er især drenge, som først mister interessen for legetøj, medmindre det har en særlig wauw-effekt og er blevet vist i for eksempel tv-reklamer. Pigerne er lidt mere tilbøjelige til at holde fast i kreativ DIY og perler efter seksårsalderen, siger Heidi Ritter og tilføjer:

– Den generelt dalende interesse er et stort problem, fordi leg fremmer børns lyst og evne til at prøve nye ting, tænke ud af boksen, være kreative og løse og fordybe sig i opgaver – også i skolefagene og i voksenlivet.

 Børn skal aktiveres til leg
Ifølge Heidi Ritter skal forældre være initiativtagere til børnenes leg. 

– Vi har et fænomen kaldet ”kalenderbørn” i dag, som handler om, at mange børn har en tætpakket kalender med skole, fritidsaktiviteter og weekendplaner. Det kan være en god idé i højere grad at skabe tid og rum til legeudfoldelse, hvor børnene kan tænke og mærke, hvad de har lyst til den pågældende dag, siger Heidi Ritter og uddyber:

– Forældre kan med fordel hjælpe børnene lidt på vej og opfordre dem til at gribe ud efter legetøjet frem for ipad’en. For eksempel kan de spørge ind til, hvor dyrene skal bo i bondehuset, eller hvilken påklædning dukken skal have på. Overskuddet kan være lavt efter en lang arbejdsdag, men selv en lille indsats vil betale sig.

De rette rammer fremmer legen
Ifølge Heidi Ritter har indretning betydning for, hvor ofte børnene leger.

– Legetøj inspirerer til leg, når det ligger fremme, men det ender ofte i en overflod, hvor legetøjet ligger kaotisk spredt på gulvet, og det skaber ikke de bedste betingelser for leg og fantasi. I stedet kan man opbevare dele af legetøjsudvalget i små kasser med labels i en reol i børnehøjde og løbende udskifte kassernes indhold, når barnet mister interesse for indholdet. På den måde vil der hele tiden være nyt på hylderne, og legetøjsudvalget følger barnets interesser, siger hun.

Børnenes Kartel blev etableret i 2014 og har i dag foruden en webshop fire fysiske butikker fordelt i landet. Legetøjskæden sælger legetøj og udstyr. 80 til 90 procent af sortimentet er målrettet børn i alderen 0 til 6 år. Læs mere på www.borneneskartel.dk

Kilde: Børnenes Kartel
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.

Seneste på facebook