Café Trekanten er kommunes mest bæredygtige kantine

Cafeens Tapas med æggekage af spinat og svampe, seranoskinke, fennikelspegepølse med oliven, ristet rugbrød med ostecreme, koldrøget laks og rejser og en jordbær- rabarberkompot.
dato

Alene ved at droppe kalve- og oksekød har Caféen på Trekanten Kulturhus opnået en markant CO2-reduktion og er nu byens mest bæredygtige kommunale kantine. Initiativet flugter med Aalborg Kommunes fødevarestrategi og viser, hvordan små valg i køkkenet kan gøre en stor forskel for klimaet.

Caféen på Trekanten Kulturhus sætter en ny standard for bæredygtighed i Aalborg Kommunes kommunale kantiner. Med en bæredygtighedsscore, der er hele 24 procent højere end kommunens øvrige 13 kantiner, viser Café Trekanten vejen mod en grønnere fremtid.

- Hemmeligheden bag succesen skal findes i et bevidst valg om at udelukke kalve- og oksekød fra menuen. En beslutning, der har haft en markant positiv effekt på klimaaftrykket, siger Mikllas Visti Peters Jensen, bæredygtighedscontroller i Aalborg Kommune.

Okse er stor CO2-synder

Mikllas Visti Peters Jensen forklarer, at netop oksekødet en af de største syndere i forhold til at udlede C02.

- Oksekød udleder 10-12 gange mere CO2 end svinekød, så bare en lille reduktion har en enorm effekt. Café Trekanten har taget et markant valg, og det har givet imponerende resultater, siger han.

Mikllas Visti Peters Jensen har beregnet CO2-udledningen fra kommunens fødevareindkøb på baggrund af en model, der gør det muligt, at sammenligne kommunes kantiner på tværs.

- Da der er relativ stor forskel på kantinerne i deres totale fødevareindkøb målt i kroner, giver udledt CO2 per krone et fint sammenligneligt billede, pointerer Mikllas Visti Peters Jensen.

Enkel og naturlig omstilling

Café Trekanten har deltaget i flere workshops og aktivt delt deres viden for at optimere deres bæredygtige praksis. I 2023 modtog Trekantens café desuden det økologiske spisemærke i sølv, hvilket betyder, at 60-90 procent af råvarerne er økologiske.

- Den ambitiøse indsats flugter perfekt med Aalborg Kommunes fødevarestrategi, der sigter mod en 25 procents reduktion af CO2-udledning fra kantiner, madserveringer og daginstitutioner inden udgangen af 2028, siger Jes Lunde, rådmand for Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune.

- Café Trekantens succes er et inspirerende eksempel på, hvordan små ændringer i fødevareproduktionen kan have stor betydning for klimaet – og samtidig give velsmagende resultater på tallerkenen, pointerer han.

Grønne alternativer

På café Trekanten har tiltaget været en både enkel og naturlig omstilling.

- Vi brugte ikke lang tid på beslutningen. Vi tog et valg, og dermed er kalve- og oksekød ikke længere en del af vores køkken.

- I stedet har vi fundet lækre grønne alternativer, der begejstrer vores gæster, som fx søde bagte gulerodsmadder med peberrod, siger Michael Mansdotter, kulturhusleder på Trekanten Kulturhus.

Selv kylling og svin stadig er på menuen, så er det gennem indkøb af lokale råvare at Trekanen er blevet frontløbere på at udnytte især lokale ærter- og bælgfrugter i den daglige madlavning.

- En frikadelle tilsat lokale Ingrid ærter eller en vegi-burger af bælgfrugter smager fantastisk og nedbringer samtidig C02-udledningen betragteligt.

- Det handler om at gøre det indlysende, fastslår Michael Mansdotter.

Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.

Seneste på facebook