3.300 krammebamser på vej til indlagte børn i Aalborg

Foto: TrygFonden.
dato

At komme på hospitalet kan både være en skræmmende og overvældende oplevelse for de 60.000 børn, der hvert år bliver indlagt i Danmark. Men med en krammebamse kan både blodprøver, forbindinger og hospitalsoplevelsen i det hele taget blive lidt nemmere. Derfor kører TrygFonden nu ud med 60.000 krammebamser til børneafdelinger i hele landet. 3.300 af dem lander i Aalborg. Her sætter både børn, forældre og personale stor pris på dem, fortæller anæstesisygeplejerske på Aalborg Universitetshospital. 

Blodprøver, forbindinger og uvante spørgsmål fra de voksne. Det skaber utryghed hos mange børn under en indlæggelse. Men i hospitalssengen ligger også en krammebamse med et lille plaster på armen – præcis som barnet selv. En trofast følgesvend i en verden af hvide kitler og mærkelige biplyde. 

Hvert år bliver omkring 60.000 børn indlagt på hospitaler og specialklinikker i Danmark. For mange af dem er det første gang, de møder en hospitalsstue. I hvert fald så længe de kan huske. Og det kan forståeligt nok være en stor mundfuld. Derfor sender TrygFonden nu 60.000 krammebamser afsted til børneafdelinger over hele landet. 3.300 af dem kommer til Aalborg. 

På Aalborg Universitetshospital ser de frem til at tage imod bamserne. Det fortæller Camilla Carus, som er anæstesisygeplejerske på Aalborg Universitetshospital og har brugt bamserne gennem 10 år.  

”Krammebamserne er et lille men vigtigt lyspunkt for børnene i en svær situation. Både fordi de fungerer som en kærkommen distraktion, og fordi det giver børnene en følelse af, at nogen har tænkt på dem, når de får sådan en sød bamse i gave. Vi oplever også, at forældrene sætter stor pris på, at vi via bamserne møder deres børn i børnehøjde og bringer lidt varme og nærvær ind i en situation, der både kan være skræmmende som barn og forælder,” siger Camilla Carus. 

Men på hospitalerne er det ikke kun børnene og deres forældre, der får glæde af bamserne. For selvom en bamse ved første øjekast blot er en bamse, viser erfaringen, at den kan være meget mere. Den er en tryg ven under behandlinger, en hjælp når der skal lægges forbinding – og en lille påmindelse om, at man ikke er alene. Til hjælp for både de små patienter og personalet. 

”Bamserne er et fantastisk hjælpemiddel for os i vores daglige arbejde. Nogle gange giver vi f.eks. bamsen forbinding eller plaster på, før børnene skal have det, eller henvender os til børnene gennem bamsen, ligesom man ville gøre i en leg. På den måde bliver det meget nemmere for os at skabe en relation til børnene og at forberede dem på deres bedøvelse og operation,” siger Camilla Carus. 

Thea og Theo er med fra hospitalsstue til børneværelse 

Siden 2007 har isbjørnebamserne, som børnene kender som Thea og Theo, været en fast del af arbejdet på Danmarks børneafdelinger. Her er personalets erfaring, at Thea og Theo gør størst gavn, hvis børnene møder dem tidligt i deres behandlingsforløb.  

"Thea og Theo bliver ofte en fortrolig ven, der giver trøst og tryghed i en situation, der kan være meget overvældende. Derfor er det godt, hvis bamserne så vidt muligt er med fra begyndelsen af behandlingen og følger barnet hele vejen med hjem. Derhjemme kan Theo og Thea hjælpe barnet med at få sat ord på det, som de har været igennem.” siger Galina Plesner, projektchef i TrygFonden. Hun fortsætter: 

”For os i TrygFonden betyder det meget at kunne bidrage med noget så enkelt og alligevel så virkningsfuldt. Både for børnene og for det personale, der hver dag gør en kæmpe indsats for at hjælpe dem." 

Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.

Seneste på facebook